Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?

Vermoed je een huidprobleem, of heb je vragen of klachten over de huid? Voortaan kun je direct terecht bij de huidtherapeut. Professionele, paramedische huidzorg is nu voor iedereen direct toegankelijk. Je hebt niet langer een verwijzing van een arts of specialist nodig.

Als zorgconsument bent je in staat om zelf jouw zorgverlener te kiezen. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid besloten om bijna alle paramedische beroepen direct toegankelijk te maken. Dat geldt ook voor huidtherapeuten. Zij zijn nu bevoegd om patiënten direct in behandeling te nemen, zonder dat daarvoor een verwijzing van een arts of specialist nodig is. Dit alles onder de noemer Directe Toegang Huidtherapie (DTH).
Echter, eisen sommige zorgverzekeraars wel een doorverwijzing. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. 

Mag ik in de zon? 

Het is afgeraden om in de zon te gaan tijdens de behandelingen. De kans op pigmentatie en complicaties neemt toe. Ik snap dat dit vaak lastig is en daarom adviseer ik in ieder geval een factor 50+ te gebruiken EN uit direct zonlicht te blijven. Ik raad dan aan om een factor 50+ te gebruiken die bij de apotheek aangeschaft kan worden of het is  bij mij verkrijgbaar voor €27,50,-

 

Factor 50+? Dan word ik niet bruin.

Jawel, dat wordt je wel. Sterker nog, je wordt zelfs mooier bruin met factor 50+. Eigenlijk kun je het vergelijken met het koken van eten: als je het vlees op hoog vuur kookt, verbrandt het vlees en heeft het geen mooie kleur. Als je het vlees langer op zacht vuur kookt, dan wordt de kleur mooier bruin. Hiermee probeer ik duidelijk te maken dat je dus WEL bruin wordt van een zonnebrandcrème SPF 50+ . 

Komen de haren bij laserontharing terug? 

Bij laserontharing wordt van alle aanwezige haren het haarzakje vernietigd. Het is de bedoeling dat deze haren niet meer terug komen. Een haarzakje dat vernietigd is kan niet meer hersteld worden. Alleen dit wil niet zeggen dat op de behandelde plek geen haar meer zal groeien. In onze huid hebben we slapende haren die wakker kunnen worden door hormonale schommelingen. Natuurlijk zal de haargroei niet meer stug zijn als eerst. Houd daarom rekening mee dat je soms terug komt voor een onderhoudsbehandeling.

Hoe zit het met de kwaliteit? 

Maryam Ali Pour van Maryam Skin Therapy heeft met succes de 4 jarige HBO opleiding Huidtherapie afgerond aan de Haagse Hogeschool. De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34) en voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).  Als de huidtherapeut onvoldoende punten heeft voor het Kwaliteitsregister Paramedici mag zij haar beroep niet meer uitoefenen. De zorgverzekeraars sluiten dan ook geen contracten meer af met de huidtherapeut, omdat zij de kwaliteit van de beroepsuitoefening niet kunnen garanderen. Om dit te voorkomen moet de huidtherapeut iedere 5 jaar, 240 punten behalen om nog geregistreerd te kunnen staan. Deze punten kunnen behaald worden door cursussen en trainingen bij te wonen. Hierin wordt veel geld en tijd geïnvesteerd. 


Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en schoonheidsspecialiste?

Doel van de behandeling

Het grootste verschil ligt bij het doel van de behandeling en de behoefte van de cliënt. Je gaat naar een huidtherapeut om een huidklacht te verminderen of er vanaf te komen. Zichtbare huidverbetering is het doel. Je gaat naar de schoonheidsspecialist voor ontspanning en verzorging.

Verschil in manier van behandelen 

Hoewel de huidtherapeut er alles aan doet om de behandeling zo prettig mogelijk te maken kom je er niet voor je ontspanning. De meeste behandelingen zijn wat gevoelig. Bij een schoonheidsspecialist lig je vaak warm onder een dekentje, ruik je lekkere geurtjes en klinkt er rustgevende muziek, kortom: je wordt in de watten gelegd.

Verschil in opleidingsniveau 

Huidtherapeuten behandelen grote en kleine huidklachten waar ze voor zijn opgeleid tijdens de vierjarige HBO-opleiding Huidtherapie. Zij komen daarna in het Kwaliteitsregister en moeten jaarlijks punten blijven halen voor de verlenging van hun registratie. De punten krijg je onder meer door bijscholing en door uitvoering van geaccrediteerde activiteiten in het werkveld. Schoonheidsspecialist ben je na een driejarige MBO-opleiding. Veel schoonheidsspecialisten volgen daarna nog cursussen om zich extra te specialiseren.